Ali veste kaj je podjetniška miselnost?

Kreativnost, drznost, samoiniciativnost, usmerjenost k ciljem, prilagodljivost in sposobnost obvladovanja različnih situacij so že dolgo vrline in veščine, ki so pomembnejše od pridnosti in tipične slovenske delavnosti. Tudi brez teh seveda ne gre, nista pa dovolj, če želimo premikati meje, biti bolj uspešni od povprečja, realizirati ideje in izkoristiti priložnosti, ki jih drugi ne. Zakaj so nekateri posamezniki tako prodorni, iznajdljivi, vedno ob pravem času na pravem mestu? Morda se odgovor skriva v podjetniški miselnosti (en. Entrepreneurial mind-set).

Kaj sploh je podjetniška miselnost?

Po definiciji, ki jo ponuja Financial times se podjetniška miselnost nanaša na posebno stanje duha, ki usmerja človekovo vedenje do podjetniške aktivnosti in rezultatov. Posamezniki z razvito podjetniško miselnostjo pogosto povezujemo z zaznavanjem priložnosti, ustvarjanju inovacij in ustvarjanju nove vrednosti. Hkrati imajo posamezniki zmožnost sprejemanja tveganja in so sposobni optimalno delovati tudi v negotovosti.

Podjetniška miselnost ni določena lastnost, ampak skupek znanj in vedenj, ki se jih lahko naučimo, priučimo, vadimo in izboljšujemo. Podjetniška miselnost naj bi bila glavna postavka v sicer kompleksni enačbi za karierni uspeh.

Če skušamo zajeti veščine, ki odlikujejo posameznika z dobro razvito podjetniško miselnostjo nikakor ne bi smeli izpustiti:

  • sposobnost prepoznavanje priložnosti,
  • želja in sposobnost prevzemanja tveganj,
  • ustvarjalnost in inovativnost,
  • usmerjenost v prihodnost,
  • fleksibilnost in prilagodljivost,
  • samozaupanje in aktivnost v dajanju pobud,
  • kritično razmišljanje in reševanje problemov,
  • sposobnost dobre komunikacije in sodelovanja.

Podjetniška miselnost je ključna pri vsakem posamezniku, ne samo pri podjetnikih – na malodane vsakem delovnem mestu potrebujemo samoiniciativne ljudi, samo-organizirane, ki imajo ideje za izboljšave delovnega procesa. Če hoče biti podjetje učeča se organizacija ali ozka (lin) organizacija, kjer vsak opravlja več funkcij in zaposleni v podjetju skupaj dihajo, je podjetniška miselnost nujna.