6 spolzkih pasti ne-produktivnosti

Če se jim izognete, ste na dobri poti do uspeha!

Bi vzeli svoj laptop in delali, medtem ko hodite po ulici?

Točno to delate, če ste ves čas priklopljeni na internet, ves čas preverjate maile in vsakomur ob vsakem
času dvignete telefon. Zaradi kontinuirane prisotnosti vseh želja in potreb, ki vam jih ljudje sporočajo vsako minuto vsakega dneva, je delovni dan še kako naporen. Če vam ne uspe zaključiti vseh nalog, ki ste si jih zastavili, se začnejo stres, nejevolja, zaskrbljenost – to pa vodi v … eh, tja kamor noče nihče.

Če se izognete šestim najpogostejšim pastem neproduktivnosti, boste za 70 % povečali svojo
produktivnost in izkoristek delovnega dne. Več boste imeli časa zase; čas boste imeli za vse.
“Vse” bo namreč sopomenka za tisto, kar vam je v življenju najpomembnejše.

  • Prevečkrat ste rekli “da”? Najuspešnejši podjetniki niso tisti, ki samo delajo, delajo, delajo. Najuspešnejši so tisti, ki se znajo osredotočiti na bistvo. Namesto garanja raje izberejo fokus in osredotočeno akcijo.
  • Ste vedno sami za vse? Predstavljajte si, da imate na domačem kuhalniku šest posod in hkrati kuhate šest jedi. Verjetnost, da vam gre kaj narobe, je veliko večja, kot če vso svojo pozornost usmerite v eno odlično jed. Z delegiranjem pravzaprav kupujete čas oz. investirate.
  • Ste perfekcionist? Vaja dela mojstra. Preveč vaje brez vključevanja povratne informacije vašega šefa, klienta, trga pa dela zelo revnega mojstra. Rešitev je “različnost” . Vi poznate svoj produkt, zato veste, da bi bil lahko še boljši. Drugi pa ne. Vi sebe poznate in veste, da bi lahko marsikaj naredili bolje. Drugi pa ne.
  • Namesto, da bi delali sanjate? Morda se vam je že zgodilo, da ste se imeli namen pogovoriti s stranko ali pa morda s šefom, pa kar niste
    prišli »naokorog«. Vsepovsod vas je čakalo ogromno nekih drugih malenkosti in izjemno nujnega dela. Jasno. Pogovor je bil manj prijeten. In ste ga odlašali. »Thought folows action« pomeni, da razmišljate o učinkih svojih dejanj – in ne nasprotno.
  • Delo, delo, delo – nato pa “pok” bolniška? Iz meni neznanih razlogov je naši kulturi prezaposlenost cenjena vrlina. Izza prepolnih miz kofetkarjev se stalno sliši glas o tem, koliko dela imajo na krožniku – ki jih čaka doma ali v pisani. Počitek pa je kot lenuharjenje. Kot da ne delaš nič. Pa ni tako. Ko počivaš, delaš nekaj zelo pomembnega – nabiraš energijo za delo.
  • Izguba malega pomeni veliko! Če razbijate velike naloge na manjša opravila, boste hitro našli čas, da jih opravite. Temu se reče 2-minutno pravilo. Če imate dve minuti, lahko nekaj opravite. Vedno imate dve minuti. Zato vedno lahko nekaj opravite.